Single Post | ScribbleLive

From

Høisonten


 • Moskva-arkiver afslører: Mao var en svoren stalinist

  En ordentlig basse af en ny Mao-biografi er kommet på markedet, og den estimerede sinolog og Mao-biograf, Frank Dikötter, anmelder den i Reason.
  Og Dikötter er generelt ikke imponeret.
  Forfatterne kalder godt nok deres biografi for "Mao: The Real Story," men over 784 sider er der forbløffende lidt nyt af hente om formanden, siger Dikötter.

  Bortset fra ét enkelt punkt. Forfatterne har haft adgang til de gamle sovjetiske arkiver, og her kan man finde nyt om Maos forhold til Stalin - og forholdet var som mentor og elev.
  Mao var stalinist, og han forblev stalinist til sin død.

  Dikötter skriver:
  Mao "looked upon Stalin as his teacher and the Soviet Union, which inspired fear throughout the world, as a model to imitate. Mao was a Stalinist attracted to the elimination of private property, all-pervasive controls on the lives of ordinary people, an unlimited cult of the leader, and huge expenditures on the military."

  Og Mao holdt sig ikke tilbage for folkemord i samme skala som sin læremester. Mao var ansvarlig for 40 mio. kineseres død, fremgår det.

  Så svoren en stalinist var den kinesiske leder, at han opfattede Krutsjev som en forræder mod sagen. Det var Krutsjev, som efter Stalins død i 1953 begyndte en opblødning og også en tilnærmelse til Vesten, og det var for meget af det gode for Mao. I hans Kina blev busterne af den varme onkel Josef stående, og i stedet brød han med Krutsjevs nye, bløde Sovjet.

  Hvilket er endnu en god grund til at sende en venlig tanke til de mange i Vesten - og også i Danmark - som i 1960erne og 1970erne hyldede formand Mao.
  Fra Benito Scocozza og Ebbe Reich til Per Stig Møller.
  Til lykke med det.