Single Post | ScribbleLive

From

Høisonten


 • Republikansk selvopgør: Partitoppen udrenser te-aktivister

  De hygger sig, Republikanerne.

  De tabte et præsidentvalg, som de var helt sikre på, at de ville vinde. De tabte et senatsvalg, som de var helt sikre på, at de ville vinde, og de fik også færrest stemmer til valget til Repræsentanternes Hus. Kun på grund af valgteknik - gerrymandering i især Ohio og Pennsylvania - genvandt de flertallet.

  Det har ført til en dæmrende erkendelse i dele af partitoppen, en erkendelse, som ikke vil være overraskende for læsere af denne blog:
  At te-aktivistiske og højrereligiøse græsrødder er ved at gøre partiet så ekstremt, at målgruppen efterhånden indsnævrer sig til gamle, vrede, hvide mænd - og dem er der ikke nok af.
  Og derfor - kaput.

  Så nu begynder udrensningen af de mest aktivistiske politikere i Kongressen, og i nat dansk tid fik fire fremtrædende kongresmedlemmer kniven. De fire blev alle fjernet fra to af de mest magtfulde udvalg i Repræsentanternes Hus - budgetudvalget og finansudvalget - og de blev fjernet med den samme uudtalte begrundelse: De var for for ekstreme og aktivistiske.

  Det går alt sammen ikke stille af, som Dave Weigel skriver her.
  "Jeg er blevet udrenset," sagde en af dem, Tim Huelskamp fra Kansas, i går til en række af sine te-aktivistiske tilhængere.
  "Min synd er, at jeg er præcist så konservativ, som jeg har lovet vælgerne, at jeg vil være."
  De tre andre er kommet med tilsvarende slag mod partitoppen, og det er for såvidt, hvad det er.
  Kongresformand John Boehner kan sagtens overleve, at fire medlemmer, som i forvejen ikke elskede ham, nu elsker ham endnu mindre.

  Men her er problemet:
  De fire har en vis appel til de mest populistiske og højtråbende kredse i den konservative bevægelse, og et simrende "udrens Boehner i stedet" begyndte i går.
  F.eks. den altid skingre Michelle Malkin, der på Twitter forsøgte at få ""#udrensBoehner" til at trende.

  Det kan ende med at påvirke forhandlingerne om den såkaldte økonomiske afgrund, mener National Journal.
  For Boehner skal ikke regne med, at han efter udrensningen kan stille hele sin gruppe bag et forlig. Han kan nok så meget foreslå - som han har foreslået - 800 mia. dollars i nye skatteindtægter og 900 mia. dollars i besparelser, men fire-banden og deres ligesindede vil stemme imod, og ude i græsrodsland kan det føre til en opstandelse, som kan ende med det modsatte af, hvad Boehner & Co. ønsker - det kan ende med yderligere yderliggåelse.

  Jo, de hygger sig, Republikanerne.