Single Post | ScribbleLive

From

Høisonten • Søg efter "Men who like raping". Eller hvad med "mænd, som søger mænd i Teheran" eller "folk, som kan lide Ku Klux Klan." Facebook har skabt en snagemaskine af rang.


  Sådan finder du alle de klamme på Facebook

  Der var ingen ende på, hvad Facebooks nye Graph Search kunne - i det mindste, hvis man skulle tro liveblogs fra pressemødet i sidste uge. Den nye søgefunktion ville revolutionere alt og alle, og selv et normalt sindsligevægtigt site som Wired mente, at Graph Search kunne koste fem andre megasites dyrt.
  En uge senere ved vi, at Graph Search i virkeligheden bare er en intern søgemaskine, hverken mere eller mindre. Intet særligt eller u-særligt over det.
  Sorry.

  Og så alligevel.
  Der er faktisk noget særligt over Graph Search - noget særligt ubehageligt.
  Jeg er ikke selv på Facebook, fordi Facebook ikke er noget for mig, men jeg er klar over, at andre bruger sitet til at dele både løst og fast, med både løs og fast dømmekraft, og Graph Search giver brugerne mulighed for at finde ting, som de ikke nødvendigvis skulle finde.
  Gennem Graph Search kan man søge på andre brugeres præferencer - deres likes - og man kan søge i specifikke områder eller virksomheder. Kun fantasien sætter grænser.
  Som en Tumblr ved navn Actual Facebook Graph Searches demonstrerer.
  Manden bag sitet har fundet følgende hurtige eksempler, som hver for sig giver en lang liste af navne og brugere - og det tog ham kun en god times tid at gøre det, skriver han:
  "Familiemedlemmer til folk, som bor i Kina og kan lide Falun Gong."
  "Islamiske mænd, som er interesserede i mænd, og som bor i Teheran."
  "Gifte mænd, som kan lide prostituerede" - og som en bonus tilbyder Facebook også at finde de pågældende mænds ægtefæller.

  Følgende amerikanske arbejdsgivere havde flest medarbejdere, som havde liked racisme: Det amerikanske luftvåben, Target og McDonald's.

  Ikke sandt?
  Med et rask greb har vi her fået en søgemaskine, som ikke bare er en gigantisk snagemaskine, men også et temmeligt uhyggelig redskab for arbejdsgivere og magthavere i uhyggelige lande.

  Vil du se andre eksempler på,hvad Facebook Graph Search kan?

  Så lad os gå til sitet Gizmodo, som med Graph Search har fundet masser af brugere, som kommer op under lister som:

  "... kan lide at sutte pik."
  "... elsker voldtægt."
  "... hader når sorte mænd siger ting, som jeg ikke forstår."
  "... kan lide unge piger med store bryster."
  "... kan lide at skide i bukserne."
  "... kan lide Ku Klux Klan."
  "... kan lide sexisme."

  Jeg beklager sprogbruget, men det er, hvad Facebook-brugere med førnævnte løse dømmekraft selv har skrevet eller "liked."

  Hvis du vil se andre eksempler, så se her Nick Douglas fra Slackatory, som i en 1:46 minutter lang video fortæller os om nogle af sine Graph Search succeser.

  Mange vil sikkert indvende, at de pågældende - eller mange af dem - kun skrev eller likede, hvad de skrev og likede, for sjov. Muligvis, men ironi og sarkasme fremgår ikke. Måske syntes Karl Smart, at det var smart at like "voldtægt," men der er ikke en knap eller linje eller farve, som angiver, at han bare forsøgte at være sjov eller cool; for en mulig arbejdsgiver eller for kolleger og studiekammerater, som ikke kender ham godt, vil han kun være Karl Klam.

  Nogle mener, at Facebook har skabt et monster, men det er for såvidt ikke Facebook, der har gjort det. Det er de mennesker, som bruger Facebook, der ikke har forstået, at de i det øjeblik de "likede," hvad de "likede", eller skrev, hvad de skrev, for tid og evighed indforskrev sig i cyberspace som ham, der kan lide voldtægt, eller hende, der kan lide fellatio.

  Hvad Facebook og brugerne af Facebook gør ved det?
  Det er op til dem, men jeg forstår, hvorfor Snapchat er en af de hotteste apps i øjeblikket. Her sender man et billede og en tekst til sine venner, og tekst og billede vil derefter eksistere i mellem ét og ti sekunder på modtagerens computer eller smartphone, og så forsvinder det både hos modtagerne og på Snapchats servere. Intet at snage i, intet at komme efter.